Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Word of Warcraft Cataclysm

 

Történet 

Azeroth léte végveszélybe került. Miután a Szövetség és a Horda minden erejüket egyesítve legyőzték Northrend jégvilágát vasmarokkal uraló Élőholt Csapás vezérét, a Lich Királyt, az hitték, biztonságot hoztak sokat szenvedett világukra. Sajnos nem lett igazuk: Évezredekkel ezelőtt az Elementálok anyagi síkra (Elemental Plane) száműzött Elementál Vezetők, és dühödt szolgáik kitörtek a Titánok által rájuk erőltetett dimenzióból, e megroppantott világ utolsó legnagyobb szörnyetegének, Halálszárnynak köszönhetően...

Halálszárny, mint egykori titánkegyelt, erején felülmúló folyamatokat indított útjára, mikor a "Mélység" (Deepholm) felől indította ki a globális földmozgást, így kényszerítve Kalimdort és a Keleti Királyságokat drámai geológiai, és így persze ökológiai változásra. Egyes területek kettészakadtak, és élőviláguk haldoklásnak indult, megint másoknak kedvező éghajlatot biztosítva virágzásnak indulhattak...

 

Új játszható fajok 

World of Warcraft: Cataclsym két új játszható fajt hozhat el, pontosan úgy, ahogy az első kiegészítő, a World of Warcraft: The Burning Crusade esetében történt.

 • Goblin: A goblin faj a Harmadik Háború végeztével megszakította kapcsolatait a korábbi Hordával, csak jelentéktelen képviseletük maradt a zeppelinmérnökség kötelékében. Ám a "Kataklizma" után megváltoztak a politikai erőviszonyok, a Steamwheedlekereskedelmi kartell elvesztette befolyását, miután az Örvény közelében található szülőföldjük, Kezan szigetvilága az elsők között esett áldozatul a bolygót megrázó katasztrófasorozatnak. A zöld bőrű manók kénytelenek voltak elmenekülni, és az Elveszett szigetek (Lost Isles) partjain telepedtek le. A goblinok piaci érzékei, talpraesettségük mind értéktelenné váltak, és rákényszerülve a megváltozott világ helyzetére, a menekültek fölé kerekedő "Fenékvíz" (Bilgewater) kartell újra szövetkezett a Hordával, így veszítve el a Szövetséggel kiépített kereskedelmi kapcsolatait, a semlegességet.
 • Worgen: A worgen emberszerű, nem őslakó faj Azeroth világában: Egy tébolyult embermágus, Arugal idézte őket meg, hogy ezzel segítse a Szövetséget a Harmadik Háború során megjelent Élőholt Csapás végtelennek tűnő áradatával szemben. Terve viszont visszafelé sült el, az idegen világból jött fenevadak nemhogy nem engedelmeskedtek neki, de még magukkal hurcoltak egy különös kórságot, a Worgen Átkát, amely rendkívül virulensnek bizonyult az emberek körében. Bárkit -legyen az nő vagy férfi- , akit megfertőzött ez a rontás, hamarosan átalakult félelmetes farkasemberré. Az Ezüstfenyő erdejében elterjedett szörnyek hosszú ideig nem okoztak gondot, az Árnyagyar (Shadowfang) erőd szolgált "fővackuknak", de a Halálszárny által okozott világrengető események hatására az addig tökéletesen elszigetelt emberi királyság, Gilnász (Gilneas) nem tudott megmenekülni az átoktól. Gilnász a Harmadik Háborúban egyre jobban elszigetelődött, így próbálva megvédeni magát az élőholtaktól. Szürkesörény Grenn(Greymane), a királyság vezetője nem is bízott meg teljesen a Lordaeron Szövetséget elméletben megöröklő új Szövetségben, inkább biztosra ment, és felépítette uradalma keskeny átjárójának lezárásának céljából a Greymane falat. Azeroth (utolsó?) nagy sorscsapása ellen azonban ő is tehetetlen volt, és a radikálisan megváltozott világarculat súlyosan megrongálta az áthatolhatatlannak hitt óriásfalat, így az izoláltan élő emberek nem tudtak megmenekülni a közeli erdőségekben tanyázó rémségek által terjesztett kórságtól: Hamarosan a királyság teljes lakossága a járvány áldozatául esett, és átalakultak worgen farkasemberek hordájává, de hogy ez mind nem is volna elég, a Horda oldalát pártoló Kitaszított (Forsaken) élőholtak inváziót indítottak ellenük. Tartva a kitörni készülő polgárháborútól s az élőholtaktól, a megrendült királyság csatlakozott a Szövetséghez.

Új területek 

Új, nagy kiterjedésű kontinens, vagy bolygó nem nyílik, viszont Azeroth átalakulása miatt több kisebb-nagyobb terület válik megközelíthetővé (zárójelben az ajánlott szintek, és egy rövid leírás):

 • Keleti Királyságok (Eastern Kingdoms):
  • A Szövetség oldalán: Gilneas (1-15; "Gilnász", a sejtelmes ködbe burkolt fenyvesek királysága, a worgen faj kezdőhelye)
  • Twilight Highlands (84-85; a Wetlands (Lápföldek) területén található Grim Batol elkülönülése után létrejött terület, amit aTwilight's Hammer sötét szekta, valamint Halálszárny homály- és fekete sárkányai uralnak)
  • Tol Barad (84-85; Új nyílt PvP zóna, egy egykori erődrendszer)
 • Kalimdor:
  • A Horda oldalán: The Lost Isles (1-15; A trópusi Elveszett szigetek, a goblin faj kezdőhelye)
  • Mount Hyjal (78-82; A Harmadik Háború végeztével hosszú béke köszöntött Nordrassilt őrző zöldellő hegyekbe, de Ragnaros, a Tűzúr újraéledésével Vihardüh Malfurion és az árnyelf védelmezők is visszatértek, hogy megmentsék a Világfát az kaotikus elementál vezértől, és tűztestű harcosaitól)
  • Uldum (80-84; A legutolsó, egyiptomi stílusú titánváros területe, ahol az Ulduart is felfedező Bronzszakáll Brann újabb kutatásokba kezdett)
 • A Nagy Tenger (The Great Sea):
  • Sunken City of Vashj'ir (78-82; Vash'j tengeri boszorkányasszony, és nagáinak tenger alá süllyedt világa )
 • Az Elementál Planéta (Elemental Planet):
  • Deepholm (82-84; Halálszárny e terület alatt, a föld mélyéről indította el a Kataklizmát, a "Második Törést" (Sundering)

A harmadik kiegészítő megjelenésével végre a klasszikus Azeroth világában, tehát a Keleti Királyságokés Kalimdor kontinenseken is lehet használni a repülő hátasokat. A készítők remélhetőleg nagyszabású grafikai terepátalakítást is végrehajtanak a klasszikus területeken, és az elzártabb faji fővárosok, mint Undercity, és Ironforge belső térképe is módosulni fog, hogy képes legyen hatékonyan fogadni a levegőből érkező kalandozókat.

A Kataklizmát követő óriási földmozgások, és lávakitörések következtében ismert területeken is drasztikus átalakulások mentek végbe, illetve a kialakult káosz közepette a Szövetség, és a Horda törékeny viszonya is megrendült:

 • Keleti Királyságok:
  • A Lápföldek területe megsemmisült.
  • Az Ezüstfenyő (Silverpine) erdejének déli végében felépült masszív Greymane fal összeomlása szabad utat nyitott a Worgen Átoknak.
  • Hillsbrad dombok (Foothills) területén található szövetséges Southshore ("Délpart") városa elveszett, de a Horda dominanciája nem érvényesült egy épülő új tábor előőrs miatt.
 • Kalimdor:
  • Barrens ("Pusztaságok") a kiegészítő legnagyobb átalakulásán esik át: A klasszikus alapjáték egykori legnagyobb zónája a Kataklizma során kialakult hatalmas lávaszakadék következtében kettészakad egy északi, és egy déli részre. Az eddigi információk alapján az északi része megmarad a Horda egyik alacsony szintű (10-20) régiójának, míg a déli része egy magas szintű területté válik. A súlyos katasztrófa okozta sebeket egy nemes árnyelf druida, Naralex próbálja begyógyítani, a szétszakadt pusztaságok oázisaiból kiindulva burjánzó ligetrengeteget hozva létre...
  • Desolace sivár, hamuszürke arculata drasztikusan átalakul buja, vízfoltokkal s élettel teli trópusokká, de a zóna déli részén tanyázó démonok invázióba fognak...
  • Darkshore (Sötétpart) szövetséges városkája, Auberdine a Kataklizma rengései lakhatatlanná tették, ezért új árnyelf város épül innen északra, amely valószínűleg átveszi a korábbi város hajócsomóponti szerepét. A Horda délen terjeszkedik, felépítveShatterspear ("Törmeléklándzsa?") faluját...
  • Stonetalon (Kőkarom) hegység területén található Charred Vale (Elszenesedett Völgy) a robbanások közepette lángba s magmába borult. A goblinok egy hatalmas átjárót vájtak ki a hegyekből Ashenvale (Kőrisfavölgy) erdeje felé...
  • Ashenvale-t, az Ősök Háborúja utáni árnyelf nemzedékek második otthonát az ork Warsong (Csatadal) fakitermelő bázisa szinte teljesen kiirtotta, majd bevették Silverwind Refugee-t (Ezüstszél Menedék) is, és Zoram'gar troll előőrsét is megerősített falakkal vették körül. Eközben a szövetséges Astranaar szigetvárosa a Horda légitámadásaitól szenved...
  • Azshara a goblinok földalatti bányászata következtében bányavidékké, az új hordás faj másodlagos területévé alakul át...

Új insták, és portya-insták 

Az új kiegészítő természetesen újabb instákat, portya-instákat is tartalmazni fog (zárójelben az ajánlott szint):

 • Elementál Sík:
  • The Abyssal Maw (Két 5-fős (80-83, 82-84) és egy 10/25-fős (85+?) portya-insta)
  • The Skywall (Egy 5-fős insta (80-82), és egy 10/25-fős (85+?) portya-insta)
  • The Firelands (10/25-fős (85+?); a Molten Core (Olvadt Mag) portya-insta főellenségének, Ragnarosnak új barlangja)
  • Deepholm (Egy 5-fős; 80-83)
 • Uldum:
  • Halls of Origination (Egy 5-fős; 83)
  • Lost City of Tol'vir (Egy 5-fős; 84-85)
 • Fekete szikla Hegység (Blackrock Mountain):
  • Blackrock Caverns (5-fős (85); a klasszikus Blackrock Spire belsejéből nyílik)
  • Blackwing Descent (10/25-fős (85+?) portya-insta, ahol Nefarian, Halálszárny fia tér vissza)
 • Grim Batol (Két 5-fős (85), és egy portya-insta (85+?)
 • Visszatér két klasszikus insta is, a Deadmines (Holtbányák, a Defias Testvériség búvóhelye), és a Shadowfang Keep (Árnyagyar Erőd, Arugal mágus, és a vad worgen farkasembereinek vára). Mindkét insta 85. szintű, mondhatni heroikus módja az eredeti verzióiknak.

Új másodlagos foglalkozás: Archaeology 

A kiegészítővel megjelenik egy új másodlagos képesség, az Archaeology (Archeológia, Régészet). A régészet az első új másodlagos (így szabadon, korlátok nélkül megtanulható) foglalkozás, amely az ismert begyűjtő (gathering) kereskedelmi foglalkozásokhoz hasonlóan működik. A régészet a Kataklizma folyamán felszínre került letűnt civilizációk után hátrahagyott relikviákat gyűjti be. A megtalált kincsekről a személyes régészeti naplóba készül leírás, és a megszerzett darabok után különféle jutalomtárgyak (díszállatkák) járnak, de el is lehet őket adni. A régészet egy újabb mini-játékká is vállna, mint a horgászat, de az új foglalkozás egy fontos tehetségbeli újdonság előtt tárja fel a kaput..

A Titánok Ösvényei (Paths of the Titans) 

A World of Warcraft: Cataclysm Bétájában kiszedték a játékból, mivel a Medium Glyph-ek ugyanazt a feladatot látják el.

A kereskedő foglalkozások új lehetősége: Az újraalkotás (Reforging) 

A régészet mellett a korábbi professzionálisabb előállító szakmák, tehát a Kovácsolás (Blacksmithing), az Ékszerészet (Jewelcrafting), a Szabóság (Tailor), a Mérnökség (Engineering), és a Bőrművesség (Leatherworking) új lehetőséget kapnak, a Reforging, azaz az Újraalkotást. Az újraalkotás során a karakter által hordott felszereléseken található tulajdonságbónuszokat lehet módosítani. Az eddig ismert példa, hogy egy kovácsolt tárgy által adott Erő-Ügyesség bónuszt lehet felezni, a példa esetében a +50 Ügyesség feleződik +25 Lélekre,és +25 Ügyességre. Természetesen az újraalkotás lehetőségeit a karakter választott szakmája fogja befolyásolni, így a nehéz páncélok átkalapálása a kovácsok sajátja, a mérnökök a bizsuikat módosíthatják, az ékszerészek a gyűrűiket, és egyetlen nyakéküket finomíthatják és így tovább. Arról nincs információ, hogy a tárgy által biztosított statisztikai változókat (kritikus találati esély, elkerülés :stb) is lehet-e módosítani, vagy sem.

 

További újdonságok 

 • A korábbi fajok között megjelennek új kasztlehetőségek is:
  • Szövetség oldalán: gnome priest, night elf mage, human hunter, dwarf mage, dwarf shaman
  • Horda oldalán: blood elf warrior, troll druid, tauren priest, tauren paladin, orc mage, undead hunter
 • További új fajok (Tol'vir sziklatestű macskaemberek, Volcanoth magmahátú teknősök).
 • Öttel emelkedik az elérhető karakter szint (80. szintről így 85. szintre).
 • Megjelenik a céhes tapasztalatszerzés és szintlépés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.